Kinderyoga en Mindfulness voor scholen

Een losse yogales boeken kan maar ook een serie voor in het kindcentrum of BSO. 

 

Scholen kunnen ook via de muzehof dit aanbod plannen  

 

 

https://www.muzehof.nl/cultuur-en-school/totaalaanbod-cultuureducati

De rol van de leerkracht is belangrijk voor de leerontwikkeling van de leerlingen. Een ontspannen leerkracht voor de klas heeft effect op het functioneren van de leerlingen. Mindfulness is daarbij een geschikt hulpmiddel. In eerste instantie voor de leraar zelf en in tweede instantie voor de leerlingen. Een geschoolde leerkracht kan mindfulness inzetten voor individuele leerlingen of voor groepjes.

Als leerkrachten te vaak leerlingen tot de orde moeten roepen, waarom zouden zij dan niet wat meer tijd maken voor de essentiële vaardigheid die hiermee samenhangt?

Mindfulness is een bewezen, effectieve manier om meer rust in het onderwijs te brengen. De oefeningen bieden zowel leraren als leerlingen tools om vanuit rust en concentratie hun innerlijk te verkennen. Leerlingen gaan beter functioneren, hun concentratie en alertheid nemen toe. We streven naar ontspannen lesgeven, een betere sfeer in de klas en zowel stresspreventie als stressreductie.   

Bewust bewegen met Anna CBP in samenwerking met cultuureducatie Muzehof Zutphen
zie website        https://www.muzehof.nl/cultuur-en-school/icc-er/zutphen

Bewust bewegen zijn lessen waarin kinderen via Mindfulness,kinderyoga en creatieve opdrachten op reis gaan om zichzelf te ontdekken. Kinderen leren aandacht te hebben voor hun eigen beleving en ervaringen, gevoelens en gedachten. In deze lessen wordt er door ontspannensoefeningen dmv de ademhaling, ruimte gemaakt voor het kind zelf. Het gevolg is dat het kind meer in zijn of haar eigen kracht komen te staan. Het kind komt beter in balans tussen denken en voelen. De oefeningen helpen bij het  beter concentreren in het leerproces. Kinderen leren ook hun eigen grenzen ontdekken en te stellen  en contact maken met zichzelf en de ander wat  de sociale vaardigheden bevorderd.      

Tijdsinvestering:

De les is 45 minuten voor groep 5 en 6 en 25 min voor groep 3 en 4  

De voorbereiding is van te voren in de aula of gymlokaal het klaarleggen van matjes voor alle kinderen en aanwezig zijn tijdens de les 

Uitvoering door:

gastdocent
leerkracht tijdens les aanwezig

Verdere benodigdheden:

liefst yogamatjes en een fleecedekentje voor ieder kind. Mag ook een schapenvachtje of slaapzak zijn of grote handdoek. 

Tekenpapier/potloden  en drinkbekers in overleg.

 

<< terug naar het overzicht

Type
Cultuurmenu
Discipline
beeldend, muziek
Werkvorm
Actief, Reflectief
Competenties 
Creërend vermogen, Reflectief vermogen
Niveau
groep 3, 4, 5, 6
Periode
september t/m april
Plaats
op school
Kerndoelen 
Kerndoel 55: Reflecteren
Trefwoorden
mindfulness
kinder yoga
creatief

Praktische informatie

De training op scholen bestaat uit een training van acht weken. Gedurende die tijd worden in een systemische opbouw verschillende aandachts- en concentratieoefeningen aangeleerd.

Vooraf is er is een intakegesprek met de leerkracht om het programma en de voorbereiding door te nemen. Een lesuur duurt ongeveer 45 minuten. De leerkracht is hierbij aanwezig en kan zien hoe de kinderen hierop reageren. Op andere dagen kan de leerkracht samen met de leerlingen oefenen.

De ontspanningsoefeningen worden in de aula of gymzaal uitgevoerd met yogamatjes. Er is voor de schoolleiding een begeleidend introductieboekje en voor de leerkracht een instructieboekje. Voor de leerlingen is er een werkboek wat in de klas gebruikt kan worden, om door de week heen ook verbonden te blijven met Mindfulness en aan het eind van de training een certificaat waarin staat dat ze voor altijd een Mindfulnes kid zijn met alles wat ze hebben geleerd.