Door Anna Van der Linden

Mediawijs opvoeden

Hallo, wat leuk dat je mijn allereerste blog leest, dit is al heel lang een verlangen van mij om blog te schrijven op de website omdat ik verbinding zoek met ouders, leerkrachten en opvoeders om onderwerpen over en voor kinderen te delen en ook te informeren. Zo kan er met jullie een ‘levendige’ uitwisseling plaatsvinden en er kan zich indirect meer bewust-zijn vormen wat jou krachtig maakt in jouw rol als ouder, opvoeder en leerkracht. Natuurlijk heb ik ook op mijn levensweg al mijn ervaringen in deze rollen als moeder in huis en als leraar op school en als coach en trainer in mijn praktijk. Ik hoop dat je er iets aan hebt en als jij je inschrijft voor je nieuwsbrief dan hou ik je op de hoogte van al mijn activiteiten met kinderen en ouders.

In dit blog: mediawijs opvoeden!

Praten met je kinderen over gamen, sociale media en internet is zinvol

Heb je er wel eens over nagedacht dat de hoeveelheid beelden die kinderen te verwerken krijgen in dit digitale tijdperk ontzettend is toegenomen en wat de invloed daarvan kan zijn op hoe we naar onszelf kijken en de wereld om ons heen. De beeldentaal die een kind van binnenuit heeft is heel natuurlijk en noodzakelijk om in zijn gevoelswereld alles een plek te geven.

Dat gaat vanuit het ‘onderbewuste’.

In de sociaal media worden beelden gekozen om bewuste effecten op de kijker te hebben. Het is als ouder zo belangrijk je bewust te zijn van de invloed van beelden buiten het kind. Kinderen die al jong constant spelletjes spelen op de computer en niet meer naar buiten gaan hoe verwerken zij hun onbewuste beeldentaal?

Er zijn veel kinderen met een stoornis zoals adhd, prikkelgevoelige kinderen, hoogsensitieve kinderen, nieuwetijdskinderen, depressieve kinderen, kinderen met een stoornis uit het autismespectrum, en nog veel meer. Ik heb het vermoeden dat dit niet alleen aangeboren is maar de wereld om hun heen te veel is.

Stel deze vragen eens aan je kind:

Misschien sta je er zelf niet zo bij stil maar de invloed van sociale media is meer dan je denkt. Het is positief voor bijvoorbeeld vriendschappen of negatief als er vervelende dingen worden gezegd in een groepsap. Hoe ga je hier mee om?

Toen ik nog op de Vrije school werkte waren we nog in gesprek over de schadelijke invloeden van de televisie, en nu? Kinderen leven in een beeldscherm. Er zijn ook zeker veel positieve kanten te benoemen toch pleit ik er voor kinderen kind te laten zijn en dat wij als ouders en opvoeders heel bewust omgaan met dit gegeven ook voor onszelf.

Het wil niet zeggen dat je het moet uitsluiten dan kan in deze tijd niet meer maar heel bewust keuzes maken is super belangrijk. En hoe ‘bewust’ kun je hier mee omgaan?

Bijvoorbeeld Mindful te worden en het geluk in jezelf te vinden in plaats in iets ‘buiten’ jou. Daarom begeleid ik ouders in Mindfull opvoeden is dat iets voor jou?