visie

Kinderpraktijk Lemniscaat werkt natuurlijk vanuit de beleviging van het kind, het is dynamisch, procesgericht, bewust van het hier-en-nu en vooral voelend met het hart. De hulpvraag van het kind is het dynamisch middelpunt. Op de weg kan de vraag wijzigen omdat het kind ontwikkeld en veranderd. Iedere beweging in het spel of de tekening laat dit zien en vraag een open blik. Thema’s die geblokkeerd zijn kunnen door de juiste waarneming en begeleiding worden gestuurd en opgelost.

Het middelpunt is leeg open en vrij
De ‘leegte’ is ‘volledig vrij’, d.w.z. dat je het midden respecteert als een ‘vrije plek voor elk kind waar ruimte is voor alle vragen, opmerkingen, ideeën, adviezen, antwoorden, … enz. dit wordt letterlijk ‘in het midden’ gelegd. Daar is er ruimte voor het niet-weten, de gezonde twijfel en het loslaten.

De weg die het kind loopt is de enige weg die mogelijk is met de begeleider die haar of zijn pad verlicht en ondersteunt in het proces samen met de ouders.

De weg is geen weg die dwingend moet worden afgelegd, geen weg die je moet volgen. De weg vanuit de levensbehoeften van het kind om in vertrouwen en veiligheid zijn of haar stappen te maken hand in hand. De weg wordt gemaakt door hem af leggen, niet door hem te bedenken of op voorhand uit te stippelen. De enige weg die werkelijk ‘weg’ is, is de weg die wordt afgelegd, niet een bedachte methode dat gepland is of doelen gehaald moeten worden.
Op de weg is er een hulpvraag Is dit de vraag die het kind een stap verder brengt? Waar leidt dit antwoord naartoe? Welke stappen worden er nu gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *